Blog

Mit jelent az 5D és 6D jelölés az üvegfóliáknál?

2024.04.24 14:50
Mit jelent az 5D és 6D jelölés az üvegfóliáknál?

Üvegfóliák választása során találkozhatunk a 3D, 5D és 6D kifejezésekkel, de ezeknek jelentése csak kevesebb helyen van feltüntetve.

Üvegfóliák választása során gyakran találkozhatunk a 3D, 5D és 6D kifejezésekkel, de ezeknek jelentése csak kevesebb helyen van feltüntetve. A választás során nyilvánvalóan a cél az, hogy az üvegfólia minél jobban illeszkedjen az adott készülékhez. Ehhez szükséges ismerni a „D” -s értékek jelentését, amely értékek az üvegfóliák illeszkedésének jóságára adnak visszajelzést.

A jobb illeszkedés a felhasználási élményt egyértelműen javítja. Továbbá a nagyobb érték jobb védelmet nyújt a telefon képernyőjének. Számos esetben találkozhatunk azzal, hogy a telefonon van üvegfólia, de a fólia mellet van egy kis rés, amin keresztül ugyanúgy akár betörhet a kijelző, mint üvegfólia nélküli esetben. Ennek megelőzése érdekében született meg ez a bejegyzés.

Milyen üvegfóliák érhetők el?

Jellemzően 2D-, 2,5D-, 3D-, 4D-, 5D- és 6D-s üvegfóliák közül választhatunk. Manapság már lehet találkozni nagyobb „D” -s számokkal is, de ezekről még későbbiekben esik szó. Elsőre azonban elmondható, hogy a nagyobb szám minden esetben jobb illeszkedést és lefedettséget jelent a telefonhoz.

Mi a különbség a típusok között?

Az alábbi ábra jól szemlélteti a 2D, 2,5D és 3D üvegfóliák közötti különbséget.

 

A 2D-s üvegfólia nincsen lekerekítve, így ez egy rosszabb illeszkedést jelent. A 2,5D-s üvegfólia a szélein már lekerekített, de jobb illeszkedést nem kölcsönöz a telefonnak. A 3D-s már jól illeszkedik a lekerekítéseknek köszönhetően a képernyőhöz. Az ilyen fóliák esetén a por már nem tud a fólia alá menni a széleken, míg a 2,5D-s esetben ez még előfordulhat. Így egyértelmű, hogy szélsőségesebb körülmények közötti használathoz egy minimum 3D-s üvegfólia szükséges. Arról nem is beszélve, hogy jobb felhasználói élményt nyújt a nagyobb „D” -s értékkel rendelkező üvegfólia.

Mennyivel jobbak a nagyobb „D” értékkel rendelkező üvegfóliák?

Az 5D- és 6D-s üvegfólia számít még gyakorinak a boltokban. Ezeknél a jelzéseknél elmondható, hogy olyan nagy különbség nem fedezhető fel, mint például a 2D és a 3D között. Azonban az általánosságban elmondható, hogy az 5D- és 6D-s üvegfóliák még jobban illeszkedik a kijelző széléhez. Ezen értékek felett inkább már csak marketing fogásról beszélhetünk inkább, mint jobb minőségről.

Összességében tehát elmondható, hogy a minél nagyobb „D” érték jobb illeszkedést jelent a telefon képernyőjéhez. Ökölszabályként elmondható, hogy 3D alá nem érdemes menni semmilyen telefon esetén sem. A jobb illeszkedés jobb védelmet biztosít a telefon képernyőjének, ezért a külső behatásoknak jobban kitett környezet esetén érdemesebb 5D- vagy 6D-s üvegfóliát választani. Továbbá érdemes elgondolkodni egy drágább készülék esetén, hogy egy nagyobb „D” számú üvegfólia vásárlása nagyobb védelmet nyújt az esetleges kijelző töréssel szemben, így az üvegfólián nem érdemes spórolni.