Blog

Telefonok fejlődésének története

2024.03.12 10:20
Telefonok fejlődésének története

A telefonok jelenlétét ma már természetesnek érezzük minden szituációban, de ez korántsem volt mindig így. Fejlődésük történetét nézve egy igazi sikertörténetet szemlélhetünk.

A telefonok jelenlétét ma már természetesnek érezzük minden szituációban, de ez korántsem volt mindig így. Fejlődésük történetét nézve egy igazi sikertörténetet szemlélhetünk.

Feltalálás és kezdeti fejlődés

A telefont 1876-ban Alexander Graham Bell találta fel. Ez igen nagy dolognak számított abban az időben tekintve, hogy az első gőzmozdonyt akkor még csak szűk 50 éve alkották meg. Bell találmánya hangot elektromos jellé alakította át, amit egy vezetéken továbbított, majd visszaalakított a másik oldalon, így lehetővé tette az emberi kommunikációt nagyobb távolságokat átszelve. Igen komoly fejlődésnek indult ez az iparág. Magyarországon 1881-ben nyílt meg az első telefonközpont.

Telefonok világszintű térhódítása

A telefonok világszintű elterjedésének egy jeles alkalmaként lehet említeni az Egyesült Államokat és Európát összekötő vezeték kiépítését 1956-ban. Innentől kezdve a telefonok térnyerése megállíthatatlan volt, aminek következményeként 1983-ra tehetők az első mobiltelefonok. Hazánkban az 1990-es években jelentek meg az első mobiltelefonok. Ekkor még sok emberben negatív érzéseket keltettek ezek a hordozható készülékek mivel áruk miatt státusszimbólumok lettek. Ez volt a bunkofonok korszaka, amikor magukat fontosnak láttató emberek hatalmas üzletekről beszéltek.

A 2000-es évekre jócskán lecsökkent a készülékek ára, így széles tömegek számára lett elérhető. Az okostelefonok megjelenésével kiszélesedett a telefonok funkciói. Manapság a legtöbb ember nem telefonhívásra használja a legtöbbet a készüléket. Így nem meglepő, hogy kifejlődtek külön iparágak, amelyek telefonokat kiszolgálják. Itt gondolhatunk a számos applikációra, de gondolhatunk a telefonok olyan kiegészítőjeire, mint a telefontokok, amit a mi webshopunk is kínál.

Egy biztos a telefonok fejlődése egyre gyorsuló tendenciát mutat, aminek senki sem látja a végét.

Források:

  1. "A telefon története: az első hívásoktól az okostelefonokig" - https://www.origo.hu/techbazis/20110214-a-telefon-tortenete-az-elso-hivasoktol-az-okostelefonokig.html
  2. "Az első mobiltelefonok Magyarországon" - https://www.hwsw.hu/hirek/39877/elso-mobiltelefonok-magyarorszagon.html
  3. "Halló -halló, avagy telefon a tenger alatt” - https://mult-kor.hu/cikk.php?id=10831