Blog

Tévhitek és igazságok a telefontöltésről

2024.03.21 17:18
Tévhitek és igazságok a telefontöltésről

Sok tévhit és igazság terjed a telefonok töltésével kapcsolatban. Ennek járunk utánna ebben a bejegyzésben.

Manapság a telefonok töltése egy igen sarkalatos kérdés, mivel a telefonok mindennapjaink nélkülözhetetlen eszközeivé váltak. A telefonok akkumulátorának védelme fontos témává vált azzal, hogy a most megjelenő telefonoknál az akkumulátorhoz való hozzáférés nehézkesebb, mint régen így legtöbb esetben csak szakember tudja elvégezni a cserét. Ennek költsége pedig egyesesetekben igen magas lehet, például egy iPhone 13 Pro Max esetén legtöbb helyen 40000-50000 Ft környékén mozog egy csere.

Legtöbben igen sok információt hallottunk a telefonok töltésével kapcsolatban. Ilyen köznyelvben forgó téma többek között az, hogy a vezeték nélküli töltés tönkre teszi a telefonok akkumulátorát vagy a telefon töltöttségi szintjét adott értékek között kell tartani. Ebben a bejegyzésben az ilyen és ehhez hasonló témákat járjuk körül választ adva arra, hogy ezek az információk mennyire felelnek meg a valóságnak.

A vezeték nélküli töltés csökkenti az akkumulátor élettartamát?

A vezeték nélküli töltés egy kényelmes módja a készülék feltöltésének. Abban nincs egyetértés, hogy milyen mértékben rontja az akkumulátor élettartamát. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a vezeték nélküli töltés alkalmazásával kisebb lesz akkumulátor élettartama, így átlag hétköznapokon érdemesebb a vezetékes töltést választani. További hátrányként elmondható, hogy általánosságban egy lassabb töltés valósítható meg így, mint egy vezetékes töltővel.

A gyorstöltés káros az akkumulátorra?

A gyorstöltést igen vonzó, mivel legtöbb esetben 30 perc alatt képesek vagyunk a telefont 60%-ra feltölteni segítségükkel. A gyorstöltéssel kapcsolatos vélekedések igen eltérőek, de az emberek jelentős része egyet ért abban, hogy nagyon károsak az akkumulátor élettartartamára. Ez az állítás csak részben igaz, mivel ténylegesen kihatással van az akkumulátorra a vezeték nélküli töltés, de ennek mértéke csak 5-10%. Tehát sok esetben kisebb károsodást idéz elő, mintha nem megfelelő módon végezzük a vezetékes töltését.

Hány százalékról hány százalékra töltsük a telefonokat?

Ez igen fontos kérdés az élettartam megóvásával kapcsolatban. Régen az akkumulátorokat teljesen le kellet meríteni, hogy újra fel lehessen tölteni. Persze ez a ma használt Li-ion akkumulátorokkal megváltozott. Itt ökölszabályként elmondható, hogy az a megfelelő, hogyha 20%-ról 80%-ra végezzük el a töltést. A teljes lemerítés és teljes feltöltés nagyban károsítja az akkumulátorok életartamát. Egyes kutatások szerint minden 100%-os feltöltés 0,1%-kal rontja a telefon akkumulátorának élettartamát, ami egész élettartamra vetítve nagyságrendileg 10%-os csökkenést jelent, így károsabb, mint a gyorstöltés.

Melyik töltő a megfelelő?

A töltési tartományon kívül az sem mindegy, hogy milyen töltővel végezzük a telefon töltését. Nyilvánvalóan a telefon gyári töltője megfelelő az adott készülékhez, de az sok esetben elveszik vagy elromlik. Ilyenkor érdemes megtekinteni a telefon gyári ajánlását a töltési áramerősségre és feszültségre.

Összességében tehát érdemes megfelelő töltőt választani az adott készülékhez és csak 20-80% között végezni a töltést. Ezen felül a vezeték nélküli töltést is érdemes mellőzni a mindennapokban.

Források:

  1. https://batteryuniversity.com/
  2. https://www.muszeroldal.hu/assistance/akku.html
  3. https://www.apple.com/hu/batteries/maximizing-performance/