Blog

Üvegfóliák keménysége

2024.04.10 19:10
Üvegfóliák keménysége

Üvegfólia választásakor legtöbb esetben láthatjuk, hogy például 9H keménységű az üvegfólia. De azt nem tudjuk, hogy ez jónak számít-e vagy sem.

Az emberek jelentős része telefonvásárlás során manapság már hosszabb élettartamra számolnak. Ezért fontos a telefon védelme, amely tokkal és védőfóliával lehetséges. Gondoljunk csak arra, hogy egy pár éves telefon esetén például egy kijelző cseréje sok esetben több pénzbe kerülhet, mint amennyi a telefon értéke.  Ebben a blogban az üvegfóliák egyik fő tulajdonságát, a keménységet járjuk körül. Üvegfólia választásakor legtöbb esetben láthatjuk, hogy például 9H keménységű az üvegfólia. De azt nem tudjuk, hogy ez jónak számít-e vagy sem.

Fontos az üvegfóliák keménysége

Az üvegfóliák fontos tulajdonsága a kopásállóság. Ennek egyik jellemzője a karcolással szemben való ellenállóság. Azt nem kell magyarázni, hogy egy karcos üvegfólia mennyire rontja a telefon használhatóságát. Így fontos olyan üvegfólia választása, ami ellenáll a karcolásoknak. Minden tudományos magyarázatot leegyszerűsítve a lényeg az, hogy egy anyagot egy nála nagyobb keménységű anyaggal lehet csak megkarcolni. Tehát ezt üvegfóliákra átfordítva elmondható, hogy minél nagyobb az üvegfólia keménysége annál jobban ellenáll a karcolásoknak.

Keménység értelmezése

Az üvegfóliák keménységét a Mohs-féle keménységi skálán adják meg. A Mohs-féle keménységgel ásványok keménységét szokás megadni. Ez inkább egy gyakorlati jelentőséggel rendelkező skála, mivel itt a keménység megállapításához nincs másra szükség, mint pár hétköznapi eszközre. Ez egy 1-től 10-ig terjedő skála, amelynek lényege, hogy minden nagyobb értékkel rendelkező anyag karcolja az előtte állót.

Keménységhez tartozó ásványok:

Keménység

Ásvány

Keménység gyorspróba

1H

Zsírkő

Körömmel könnyen karcolható

2H

Gipsz

Körömmel nehezen karcolható

3H

Kalcit

Körömmel nem karcolható, tűvel igen

4H

Fluorit

Tűvel nehezen, késsel könnyen karcolható

5H

Apatit

Tűvel nem, késsel nehezen karcolható

6H

Földpát

Késsel nem karcolható, reszelő fogja

7H

Kvarc

Üveget karcolja, acéllal szikrázik

8H

Topáz

Üveget karcolja

9H

Rubin, Zafír, Korund

Üveget karcolja

10H

Gyémánt

Üveget karcolja

 

Üvegfóliák keménysége

A mai üvegfóliák jelentős része 9H keménységgel rendelkeznek. Ha az előbbi táblázatra tekintünk akkor látható, hogy a 9H keménység nagy keménységűnek számít. Egy keménységi szinten van a rubinnal, zafírral és a korunddal. Tehát egy ilyen keménységű üvegfólia rendkívül jól ellenáll a karcolásoknak.

Összefoglalva célszerű minden esetben 9H keménységű üvegfóliát választani, aminek manapság már a legtöbb üvegfólia megfelel, de ha nincs a keménység feltüntetve egy üvegfóliánál akkor célszerűbb egy olyat választani, ahol fel van tüntetve. Így a karcolásokkal szemben garantáltan ellenálló lesz a választott üvegfólia.

Források:

https://www.interelectronix.com/hu/moh-kemenysegi-skalaja.html

https://kristalytanc.hu/tag/mohs-skala/