Blog

Tudnivalók a vezeték nélküli fülhallgatók választásához

2024.05.05 11:50
Tudnivalók a vezeték nélküli fülhallgatók választásához

Rengetegféle vezeték nélküli fülhallgató közül választhatunk vásárlás során, de nehéz eldönteni, hogy melyik eszköz lenne megfelelő számunkra.

A vezeték nélküli fülhallgatók nagy előrelépést jelentettek a vezetékes társaikhoz képest. Megjelenésük elött legtöbben találkozhattunk az összegabalyodott kábelek problémájával. Mára ez a probléma kiküszöbölhető, ha vezeték nélküli eszközt választunk. Azonban nem lehet elmenni a mellet, hogy annyira elterjedt a használatuk, hogy egy kimondatlan elvárás lett a vezeték nélküli verzió használata.

Rengetegféle vezeték nélküli fülhallgató közül választhatunk vásárlás során, de nehéz eldönteni, hogy melyik eszköz lenne megfelelő számunkra. Így a következőkben pár fontosabb a választást befolyásoló tényezőt tárgyalunk.

Aktív vagy passzív zajszűrés a megfelelő?

Fülhallgató használata során mindenki találkozott már azzal, hogy egy fülhallgató nem megfelelő mértékben szűrte a környezeti zajokat, aminek eredménye az lett, hogy élvezhetetlen lett a környező zajok miatt például a zenehallgatás. Tehát ez alapján a fülhallgató választása során igen fontos szempont a készülék zajszűrése. Aktív és passzív zajszűréssel találkozhatunk a különböző eszközök esetén. Passzív zajszűrés esetén fizikai akadályt képez a készülék a fül és a környezet közé, így egy bizonyos mértékű hangszigetelést biztosítva. Nem nehéz megállapítani, hogy ez a zajszűrés csak kis mértékben képes tompítani a környezetből érkező zajokat. Míg aktív zajszűrés esetén pedig a készülék detektálja a környezetből érkező zajokat és ezeket semlegesíti ellentétes hanghullámok kibocsátásával. Így minden esetben érdemes az aktív zajszűréssel (ANC) készülékeket használni a megfelelő hangszigetelés érdekében.

Mi a különbség a különböző árkategóriájú fülhallgatók között?

Egyik különbség a zajszűrésben lehet. Itt még érdemes tárgyalni, hogy az előbb említett zajszűrés csak egy bizonyos hangerő (dB) értékig működik a fülhallgatók esetében. Ez az érték sok esetben nem kerül feltüntetésre. Másik legtöbb esetben az árat befolyásoló tényező a töltőtok és a fülhallgató akkumulátor kapacitása. Itt a termékek összevetésénél a hallgatási idő helyett érdemesebb az akkumulátor kapacitást összevetni, mert hallgatási időt több tényező is befolyásolja. Amire még érdemes lehet figyelni az az átviteli hatótáv, de a legtöbb eszköz esetén ez nagyságrendileg megegyezik. Tehát a zajszűrést és akkumulátor kapacitásokat érdemes figyelembe venni a készülék választása során. Ezeken felül a termék árát már döntően a design és a márka befolyásolja, ami mindenki számára egyéni prioritás kérdése, hogy mennyire fontos tényező.

Tehát összességében elmondható, hogy fülhallgató választása során a zajszűrésre és az akkumulátor kapacitásokra figyeljünk legnagyobb mértékbe.